|
De bedste brune kager
500 gr. melis, 500 gr.
Kærgården (vigtigt ved denne opskrift), 250 gr. sirup, 7 gr. st.
nellike, 25 gr. kanel, 125 gr. meget groft hakkede smuttede mandler,
15. gr. potaske opløst i lidt koldt vand, 1 kg mel
Margarine, sukker, sirup varmes til kogepunktet og køles lidt ned. Potaske
og øvrige ingredienser røres i. Dejen ældes grundigt. Tril 5 cm tykke
stænger og stil dem køligt mindst 2 timer. Skær så tynde skiver som
muligt. Bages i ca. 7 minutter ved 170°.
|
Honninghjerter
200 gr. honning (eller brun
farin og sirup), 200 gr. smør, 2 æg, 1 tsk. natron, 2 spsk. koldt
vand, 500 gr. mel, 3 tsk. kanel, 1½ tsk. nelliker, 2½ tsk. kardemomme.
Smelt honningen og smør lad det køle. Rør øvrige ingredienser i. Rul
dejen ud i 4-centimeters tykkelse og stik hjerterne ud med en form.
180° ca. 10 min.
Pynt med glasur af lidt eddike, æggehvide og flormelis. |
Min
oldemors pebernødder
125 g smør, 125 g sukker, 1
æg, 1 tsk natron, ½ tsk. ingefær, 3/4 tsk. kardemomme, ½ tsk. kanel, 1
knsp. peber, 275 g mel. Alt blandes.
På melet bord rulles dejen til fingertykke stænger. Skæres i stykker
af ½-1 cm og trilles til kugler. Tag hensyn til hævning under
bagningen. 200°, 10-12 min. |
Fine
sprøde brune kager
- mormors opskrift
250 g smør, 125 g sirup, 250
g sukker, ca. 1/2 kg hvedemel, 2 tsk. kanel,
2 tsk. nelliker, 50 g sukat eller pomeransskal, 100 g mandler, 10
potaske
Smørret, sirup og sukker varmes, tages af ilden, potasken, der er
udrørt i lidt vand, tilsættes og omrøres godt. Krydderierne tilsættes
sammen med den finthakkede pomeransskal. Når blandingen er lunken,
tilsættes så meget hvedemel, at dejen kan formes til 4 runde pølser,
men først æltes den godt igennem på bordet. Pølserne må ikke være for
tykke. De stilles 3-10 dage på et koldt sted, og skæres derefter med
en virkelig skarp kniv i uendelig tynde skiver. Bages ved 200° ca. 5 min.
|
Fransk rillettes [rije]
1½ kg nakkekam m fedt og uden
svær, ½ kg svinefedt, 1 tsk. hel peber, 2 - 3 kviste timian, 1 tsk.,
tørret basilikum. Saltlage: 1½ l vand, 150 gr. salt, 100 gr.
rørsukker.
Kog og afkøl saltlagen. Kødet skæres i tern og lægges i lagen 10
timer. Hæld lagen fra og kog kød, fedt og krydderier ved meget
svag varme i min 3½ time.
Med en gaffel moses kødet og hældes på mindre krukker. Fedtet skal
dække kødet for at konservere. Kan opbevares i køleskab i 3 mdr.
Serveres som kugler taget op med spiseske, groft brød og cornichoner.
|
Juleslik af nødder
50 gr. grofthakkede mandler,
50 gr. grofthakkede valnødder, 2 spsk. solsikkekerner, 3 spsk.
græskarkærner, 2 spsk. sesamfrø, 1 spsk. god olie, 3 spsk. ahornsirup.
Varm olie og sirup. Hæld øvrige ingredienser i og fordel massen på
bagepapir. Når den er nedkølet ridses felter - ca. 4 x 4 cm. Kan
fryses.
|
Havregrynskonfekt - børnenes favorit
4½ dl. havregryn, 1½ dl.
rørsukker, 50 gr. smør, cacao 50 gr., 5 spsk. fløde.
Smelt smørret, tilsæt fløde og rør de øvrige ingredienser i. Ved hjælp
af to teskeer formes kugler, der vendes i kokos. Som variation kan
kuglerne vendes i smeltet 70% - chokolade.
|
Siena Panforte - konfektkage - toscansk specialitet - kan spises
hele året
50
gr. usvovlede brune abrikoser
(fx Nutana), 50 g. figner og 100 g. dadler, 50 gr.
honning, 100 gr. brun farin, 1 tsk af hvert af følgende krydderier:
kanel, kardemomme, muskat, peber, ½ tsk. nellike, 50 gr. mandler, 75 gr.
hasselnødder, 1 spsk. cacao, 4 spsk. mel, ½ dl. Vin Santo eller hvid
portvin, flormelis til at drysse over den færdige panforte.
Figner og dadler skæres i stykker og lægges i kasserolle. Hæld 1 dl.
vand ved. Mandler smuttes og ristes sammen med hasselnødder. Alle
ingredienser kommes i og koger ca. 10 min. Springform fores med
bagepapir og kagen bages ved 150° ½ time. Afkøles og drysses med
flormelis. Serveres i meget meget tynde skiver.
|
Fransk juletærte med dadler
3 dl dadler, 1 plade 70 %
chokolade, 2 dl. nødder, 1 spsk. citronsaft, 1 dl. rørsukker, 4 æg, 1
tsk. bagepulver, 1½ dl. majsmel.
Nødder, dadler og chokolade hakkes groft med kniv. Æg og sukker
piskes, mel og bagepulver røres i. Citronsaft og de hakkede
ingredienser vendes i.
Smør en tærteform og hæld dejen i. Bages nederst i ovnen 180° i
ca. 30 min. Serveres med cremefraiche eller flødeskum.
|
Stegt
and / Berberi and 3,5 kg
Tø langsomt op i køleskab - 2-3
døgn. Skyl anden grundigt og salt den ind-og udvendigt. Fyld med æbler
og svesker + spsk. honning. Sæt anden midt i ovnen i bradepande og
steg i 4 timer v. 140°. Skær anden ud og gril stykkerne under opsyn.
Stegt
and / 1 års landand
(Fru Hejgaards opskrift)
andesteg
Er anden frosset, skal den tø
langsomt op i køleskab i to døgn. Skyl anden, tør den i køkkenrulle,
prik skindet med en spids gaffel, og gnid den med groft salt og peber
ud-og indvendig. Fyld anden med æbler, svesker
+ en skefuld honning.
Steg i stegepose og steg midt i ovnen 200° i 3½ time. Skyen
hældes fra og anden grilles let. Skal stå og hvile 3-4 min. før den
trancheres.
Sovs: Hals, vinger og indmad brunes i gryde, der hældes 4 dl. vand ved
og det småsnurrer. Skyen fra anden skummes for en del af fedtet og
hældes ved. Sovsen smages til med 1 spsk. tyttebærsyltetøj og 2 spsk.
rødkålssaft og lidt fløde og jævnes med maizena.
Serveres med brunede kartofler og rødkål. Halve skrællede æbler kan
koges og serveres med æblegelé.
Tranchering: Klip anden i halve ved at klippe langs brystbenet og klip
derefter langs rygbenet. Klip lår og vinger af. Brystkød løsnes fra
benet og skæres i skrå skiver.
|
Brunede kartofler
4 pers: 1 kg. små
pillekartofler, 40 gr. rørsukker, 35 gr. smør, vand.
Koges kartoflerne, så de stadig er faste. Pil dem og lad dem blive
kolde. Drys sukker på en tør pande og smelt det ved lav varme. Der må
ikke røres i sukkeret. Når sukkeret er smeltet tilsættes smør og
panden rystes, så det flyder sammen. Skyl kartoflerne under koldt vand
og hæld dem på panden, mens de endnu er godt våde. Ryst panden under
bruningen. er der brug for ekstra opvarmning senere, tilsættes lidt
vand og der varmes meget langsomt op.
|
Rødkål til jul
1 rødkålshoved, 35 gr. smør,
1 dl. solbærsaft, 1 syrligt revet æble, 1½ dl. rødvin, salt og en
smule sukker, 1 spsk. andefedt, lidt kommen.
Snit kålen fint, sauter i smør, tilsæt rødvin, saft og det revne æble.
Koge 25 min. Smag til med krydderierne og vend andefedt i til sidst.
|
Rå rødkål salat
Fintrevet rødkål, frosset bærsymfoni,
1 spsk. sukker, valnøddekerner, 1 appelsin, æbler i tern. Alt blandes
og saften fra appelsinen hældes ud over.
|
Flæskesteg med sprød svær
langtidsstegning
1½ kg. svinekam med svær,
groft salt, hel og kværnet peber, laurbærblade, kogt vand.
Sværen ridses med skarp kniv, Stegen lægges i bradepanden med sværen
nedad. Hæld kogende vand ved, så det dækker sværen. ½ time i ovnen på
180 grader. Hæld vand
fra, så der er en cm tilbage
i bunden af bradepanden. Læg ovnristen på og læg stegen på med sværen
opad. Læg hel peber og laurbærblade i den ridsede sværen. Drys rigelig
med salt på sværen og steg videre i 1½ time. Dryp skyen over stegen to
gange under vejs. Der efterbrunes ved 250° i ca., 15 min. med
lindet låge. Stegen skal hvile 10 min. før den skæres.
Sovs: Skyen skummes for fedt, jævnes og smages til med peber og
tranebærsaft eller æblegele eller lign. Serveres med brunede kartofler
og rødkål.
|
Sylte af mørbrad
2 ferske snitter og 2 mørbrad
dækkes lige akkurat med vand, koges med salt og laurbærblade i 2½
time. Efter delvis afkøling smages til med peber og evt. mere salt.
Herefter moses og æltes det hele godt. Hældes i form - presses godt og
afkøles.
|
Ris
a la mande
75 gr. grødris, 1/4 l. mælk,
1/4 l. vand, 1 stang vanille, ½ spsk. rørsukker, 125 gr. smuttede
mandler, ½ l. piskefløde.
Kog risen grød af ris, mælk, vand, den tømte vanillestang. Afkøl
grøden, tilsæt sukker, vanille og groft hakkede mandler (husk at lægge
en hel mandel i til mandelgaven). Pisk fløden og vend alt i.
Kirsebærsauce
1 glas dessertkirsebær uden sten, 1 dl. portvin og 2 spsk.
eller Amaretto eller rom, 1 spsk. Maizena.
Bring kirsebærsaften i kog og hæld portvin ved, jævn med Maizena og
smag til med rom. Serveres lun.
|
Stegte sild - til julefrokosten - den bedste opskrift!
Sild skylles og vendes i rugmel,
drysses med salt og peber. Sildene steges i smør på begge sider og
lægges sammenfoldede på tallerken. Rigeligt med løg skiveskæres,
steges bløde og lægges ind i de foldede sild.
Panden tilsættes nu 2 tsk. honning, 2 tsk. brun farin, 4 knuste enebær, salt og peber, 1
dl eddike og ½ dl vand. Marinaden varmes godt igennem - smag evt. til
med mere salt og peber.
Marinaden hældes over sildene og serveres varme.
|
|
|
|
Unikke gaver
Smykker til
individualister
www.sienna.dk
Indretnings-
design
Få hjælp i 2
timer eller mere
www.prae.dk/bo
Unika porcelæn
Spændende design: Thoras
Blonde ww.prae.dk
/thora
|